Nieuws

 • Goed bezochte reparatieochtend op 10 januari 2023

  Deze gezellige ochtend mochten we maar liefst 12 reparaties verwelkomen. Naast een broodrooster hadden we een schemerlamp, citruspers, Playmobil trein, oplader, naaimachine, regenboog projector, snoer van een stofzuiger, föhn, radio, BluRay speler en verder nog een snoer welke doorgemeten diende te worden.

  Playmobil trein, een waar collectors-item!

  Repaircafe stelt zich als doel om onder andere de afvalberg klein te houden en daarom bent u altijd van harte welkom op een van onze repairsessies. Wel altijd graag een afspraak maken, zodat we geen mensen hoeven teleur hoeven te stellen. Kijk gerust op de contactpagina voor meer info.

 • Goede start in 2023

  De eerste sessie RepairCafe GemertBakel in het nieuwe jaar was wederom volgeboekt. Terecht dus dat we volgende week een extra openingsdatum hebben. Voortaan is ook iedere tweede dinsdagochtend van de maand in 2023 open.

  Ook fietsen kunnen we repareren bij RepairCafe GemertBakel

  Op de foto is tevens te zien dat we ook fietsen kunnen repareren, desgewenst. Deze mevrouw was in ieder geval ook zeer tevreden met haar gerepareerde fiets.

  Verder hadden we deze ochtend een naaimachine die te langzaam liep. Een gourmetstel, een koffiezetapparaat en een gaskachel (terrasverwarmer, zie foto).

  Terrasverwarmer wilde niet starten.

  Daarnaast nog een warmhoudplaat en een schemerlamp.

 • Meer openingstijden in het nieuwe jaar 2023

  Gemert-Bakel – Of het komt door het alsmaar duurder worden van producten, of door het meer besef voor de eigen verantwoordelijkheid voor het milieu, het effect is duidelijk te zien in het aantal klanten voor het Repair Café.
  Repareren loont en beperkt immers de afvalberg. En de reparatieresultaten zijn erg goed. Steeds meer mensen weten daarom het Repair Café Gemert-Bakel te vinden en dat resulteert telkens in een overvolle klantenlijst.
  In overleg met de vrijwilligers is daarom besloten een extra ochtend per maand open te zijn.
  Klanten zijn dan sneller aan de beurt en kunnen zo nog beter worden geholpen.
  Vanaf januari 2023 is het Repair Café Gemert-Bakel open op de eerste, tweede en derde dinsdagmorgen van elke maand in het Kunstlokaal, Vondellaan 49/51 in Gemert. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken (zie contact op deze website.)

  Op deze ochtend 20 december 2022 hadden we een pick-up en een kruimeldief op herhaling.

  Verder 2 haarfohns, een muziekbox, een accuboormachine en een acculader. Daarnaast nog een schemerlamp, wieltjes onder een koffer vernieuwen, het afstellen van een wekkerradio en een naaimachine.

  Al met al een druk bezochte reparatieochtend voor RepairCafé Gemert-Bakel.

 • Veel reparaties op 6 december 2022

  Wederom een druk bezochte RepairCafe ochtend op deze dag na pakjesavond.

  Deze ochtend twee koffiezetapparaten, een laptop welke een verticale streep in het scherm vertoonde, maar waarschijnlijk nog onder garantie viel. Verder een schakelaar van een schemerlamp, een kruimeldief, een airfryer, een kerstskilift, een versterker, een pick-up en een weegschaal.

 • Volgeboekte ochtend op 15 november 2022

  Op deze ochtend was het een komen en gaan van mensen die graag hun producten willen aanbieden ter reparatie. Wij staan voor u klaar.

  Printer reparatie bij RepairCafeGemertBakel

  Vandaag hadden we o.a. een strijkijzer welke als tip meekreeg om er mineraalwater in het stoomgedeelte te doen (want daar zit nagenoeg geen kalk in!). Verder een printer die niet goed uitlijnde, een centrifuge, een koffiezetapparaat, kerstverlichting, een muziekbox, 2 boormachines, 1 radioCDspeler, een verwarmingskussen, een versterker en een LCD-scherm.

  Sommige apparaten waren vorige keer al op RepairCafe geweest, maar daar moesten onderdelen voor besteld worden (door de eigenaar zelf) en nu deze binnen zijn, worden deze onderdelen gemonteerd.

  Het was weer een gezellige bedrijvigheid op RepairCafé Gemert-Bakel.

  Gelukkig mochten we ook weer een nieuwe vrijwilliger verwelkomen.

 • Eigen ruimte op bagane grond

  RepairCafeGemertBakel.nl heeft vanaf nu een eigen ruimte in Kunstlokaal en wel op de begane grond. Voorheen hield RepairCafeGemertBakel zitting op de eerste verdieping, maar voor sommigen was dat lastig bereikbaar.

  Eigen ruimte op begane grond

  Wees welkom in onze nieuwe ruimte op de begane grond op Vondellaan 51 te Gemert. Maak natuurlijk wel eerst een afspraak voor een reparatie!

 • Gezellige bedrijvigheid op 18 oktober 2022

  Na een artikel in het Gemerts Nieuwsblad over E-waste dag afgelopen 14 oktober was het weer een gezellige drukte met veel uitdagend aanbod aan reparaties.

  Senseo programmeren voor de hoeveelheid water

  Wel liefst twee Senseo apparaten, een snijmachine om kaarten te maken, een DolceGusto koffieapparaat, een verticuteermachine, een stofzuiger, een bureauventilator en een kruimeldief.

  Nog een koffieapparaat

  Vanaf volgende sessie RepairCafe GemertBakel zitten we niet meer op de 1e verdieping van Kunstlokaal, maar hebben we vanaf 1 november 2022 zitting in de benedenverdieping van Vondellaan 51.

 • Volledig volgeplande ochtend op Dierendag 2022

  Op deze bijzondere dag mochten de vrijwilligers van RepairCafeGemertBakel weer enthousiast aan de slag, want we hadden weer een vol programma.

  Danshandschoenen met laserlicht

  Een naaimachine die niet naaide (dus geen nietmachine 😉 handschoenen met laserlampen tbv dansen, een radioCDspeler, een slijptol, een strijkijzer en twee stofzuigers.

  Stofzuiger
  Strijkijzer

  Wederom een nuttige ochtend met diverse reparaties.

 • Wederom geslaagde reparaties op 20 september 2022

  Vandaag, op Prinsjesdag, zijn aangeboden voor reparatie: CD-speler waarvan het snaartje vervangen diende te worden om de lade te openen, 3 printers, 1 radio en een USB-hub.

  Eén van onze vrijwilligers repareert een radio-CD-speler

  De USB-hub bleek een doorgebrand stel condensatoren te bevatten, zie ook foto:

  Doorgebrande condensatoren USB-hub

  De USB-hub kon succesvol gerepareerd worden. De CD-speler op de uitgelichte foto van dit artikel kreeg een nieuw snaartje om de lade te openen. Kortom, wederom een nuttige en succesvolle dag.

 • Voorspoedige reparaties op warme 16 augustus 2022

  Het is net te hebben, alle warmte opgeslagen in het gebouw aan de Vondellaan. Toch een aantal mooie reparaties kunnen doen, waaronder een CD speler waarvan de lade niet meer opende, een stofzuiger, een heather en een stereoinstallatie met cassettespeler.

  Foto: PeterPaul van de Ven
 • Rustige repaircafe op 7 juni 2022

  Deze ochtend een aantal reparaties gemaakt waaronder een printer en stofzuiger (zie foto)

  Foto (c) PeterPaul van de Ven
 • Vlotte reparaties op 17 mei 2022

  Op deze mooie ochtend zijn er weer vlot wat reparaties gedaan. Een klokkast, een keukenmachine, een stofzuiger en een band van een kinderwagen.

  Foto (c) PeterPaul van de Ven

  Verder een kruimeldief, een radio met CD-wisselaar en een frituurpan. Een mooi breed scala diversiteit in aanbod; een walhalla voor de milieubewuste reperateur!

  Foto (c) PeterPaul van de Ven

 • Ontspannen klussen op 19 april 2022

  Deze stralende ochtend stond wederom in het repareren van goederen en wel een cd-speler waarvan de laser kapot bleek, een citruspers, een stoomreiniger, acculader van een elektrische fiets, een keukenapparaat en twee koffieapparaten.

  Een tevreden klant van vorige sessie kwam gebak brengen voor de vrijwilligers! Een aangename verrassing. Beate, bedankt!

 • Gezellig verbinden op 5 april 2022

  Deze ochtend zijn er een waterbowl, broodrooster, versterker met DIN-pluggen, TV, stofzuiger en onder andere een heggeschaar waarvan de koolborstels versleten waren. Soms zijn deze onderdelen helaas niet meer te bestellen, maar vaak lossen we het hier op!

  Foto (c) PeterPaulvandeVen.nl

  Hieronder nog een foto van onze gastvrouw Susanne, die koffie schenkt.

  Foto (c) PeterPaulvandeVen.nl
 • Nieuwe gereedschapskast RepairCafé GemertBakel

  Hopelijk kunnen we met deze nieuwe gereedschapskast u beter van dienst zijn.

  Foto (c) PeterPaulvandeVen.nl

  Deze ingelaste sessie van RepairCafé GemertBakel was vooral bedoeld om de achterstand in aanbod van te repareren goederen weg te werken, die door de coronastilte was ontstaan.

  Een mixer, TV, videorecorder, kruimeldief, strijkapparaat, hand-stoomapparaat, broodrooster waarvan de veer niet meer werkte, DVD-speler, CD-speler, elektrische voetenzak en toetsenbord van tablet stonden op het programma.

  Foto (c) PeterPaulvandeVen.nl – Reparatie toetsenbord tablet

  Het was weer een gezellige drukte en bezigheid in RepairCafé GemertBakel deze ochtend en we hebben weer veel producten van de afvalberg kunnen redden.

 • Toepasselijk Gedicht RepairCafé

  Onze gastvrouw Susanne is naast haar fotografiehobby ook literair onderlegd, zo getuigt haar spitsgevonden gedicht over RepairCafé:

  Kies voor [Downloaden] om het gedicht op uw weergave goed in beeld te krijgen, afhankelijk van smartphone, tablet, laptop of desktop.

  Foto (c) Susanne Dimmers – Reparatie van een kroonluchter
  Foto (c) Susanne Dimmers – Gastvrouwen Susanne en Hanneke van Repaircafe
 • Herstart op 15 maart druk bezocht

  Na een rustige periode, waarin RepairCafe Gemert-Bakel geen doorgang kon vinden wegens corona, openden we weer onze deuren op 15 maart 2022.

  Deze ochtend stonden mensen te popelen om hun opgespaarde reparaties weer aan te bieden. Onder de reparaties waren bijvoorbeeld een kroonluchter, een wekker en een schemerlamp, een cassettedeck met transformator, een versterker en een gourmetstel. Verder nog een DVD-speler met harde schijf en twee koffiezetapparaten.

  Foto (c): PeterPaulvandeVen.nl

  Op de foto hierboven zijn reparaties te zien van wekker, schemerlamp en gourmetstel. Helemaal achteraan de reparatie van een kroonluchter.

  Foto (c): PeterPaulvandeVen.nl

  Op de foto hierboven de reparatie van een DVD-recorder met harde schijf.

  Het was weer een uitstekende ochtend voor de duurzaamheid.

 • Jaarverslag 2021

  Jaarverslag in pdf

 • Druk bezochte reparatieochtend op 16 november 2021

  Deze ochtend zijn er een rode stofzuiger (zie foto), een ventilator, een wekker, een accu-schroef-boormachine, een campingkacheltje, nog een tweede stofzuiger, een keukenmachine, een koffiezetter op herhaling. Tevens nog een CD-speler en nog een snelfilterkoffiezetapparaat. Verder op herhaling een electrische speelgoedauto en een lamineerapparaat, waarvoor vorige keer onderdelen voor besteld zijn.

  Foto: PeterPaul van de Ven

  Het was weer een gezellige drukte, de ochtend was weer nuttig besteed.

 • Weer volop reparaties op 2 november

  Een druk bezochte dinsdagochtend waar weer veel bedrijvigheid en alle vrijwilligers goed vooruit konden met het ruime aanbod van aangeboden reparaties. Vooral veel koffiezetapparaten, zowel snelfilters als met speciale cups of pads. Verder een afstandsbestuurbare speelgoed racewagen en een heggeschaar. Ook nog een stofzuiger en een bijzetverwarming. Het aanbod is ruim en niet alleen elektrische apparaten, maar ook mechanische problemen zijn een ware uitdaging voor onze vrijwilligers.

  Foto : PeterPaulvandeVen.nl

  Op de foto is een reparatie van een lamineerapparaat te zien.

 • Weer actieve reparatiedag op 19 oktober 2021

  Deze ochtend van 19 oktober was er weer volop bedrijvigheid in het RepairCafe aan de Vondellaan 51 te Gemert. Naaimachine, een grote speelgoed racewagen, een TV, stofzuiger en op de foto een dimbare leeslamp was deel van het aanbod ter reparaties.

  Foto (c): PeterPaulvandeVen.nl

  Linksonder op de foto is nog een deel van de TV te zien, die ter reparatie werd aangeboden. Centraal op de foto de dimbare leeslamp.

  Lees het intro van deze website hoe ook u een reparatie kan aanbieden en in laten plannen voor een toekomstige sessie van Repaircafe.

 • Foto’s Repaircafe

  Onze eigen gastvrouw Susanne Dimmers is tevens fotograaf. Regelmatig maakt zij foto’s tijdens de sessie van RepairCafe en publiceert deze foto’s op haar eigen website.

  Neem gerust een kijkje:

  Foto’s Repaircafe door Susanne Dimmers

 • Diverse reparaties gedaan op 5 oktober 2021

  Deze ochtend hebben we een waterkoker, 2 koffiezetapparaten, een stofzuiger, een naaimachine, een lamineerapparaat en een laptop gerepareerd.

  Foto: PeterPaul van de Ven

  Een geslaagde reparatie van een naaimachine op de foto.

 • Weer volop actie bij het Repair Café Gemert-Bakel

  De 27 vrijwilligers van het Repair Café Gemert-Bakel zijn weer volop bezig. De afgelopen maand werd een aantal klokken, radio’s, koffiezetapparaten en een blender met succes weer in gebruik genomen. Het is weer genieten van elkaars deskundigheid.

  Wanneer de eerstvolgende reparatieochtend in D’n Dörpel (Vondellaan 51) in Gemert is, kunt u zien bij het welkomsbericht. Klanten mogen onder het genot van een kopje koffie of thee de reparatie direct meemaken.

  Reparaties kunnen worden ingepland door een telefoontje naar een van de contactpersonen.

  Foto: Susanne Dimmers

  Een van de vrijwilligers repareert een platenspeler.

 • Verslag bijeenkomst RepairCafé GemertBakel 7 sept ’21

  Na ruim een jaar door corona-restricties geveld is dan toch eindelijk RepairCaféGemertBakel van start gegaan. Deze ochtend op dinsdag 7 september 2021 stonden de technici en gastvrouwen te popelen om weer aan de slag te gaan.

  Foto: Susanne Dimmers

  Een ontvangst met eigengebakken cake door onze eigen fotografe Susanne Dimmers was dan ook zeer welkom.

  Foto © Susanne Dimmers

  Deze ochtend hebben we 6 reparaties uitgevoerd, waaronder een lasapparaat, een koffiezetapparaat en een radio met nog heuse buizen in plaats van transistoren!

  Philips Radio B3X14A (met buizen)

  Het was weer een geslaagde ochtend en de start is weer gemaakt. Volgende zitting: zie welkomsbericht!

  Schematische voorstelling van Radio B3X14A van Philips

  Download het hele schema van PhilipsRadio B3X14A  Datum bericht: 15 september 2021

 • Jaarverslag 2020 RepairCafé Gemert-Bakel

  2020 was in allerlei opzichten een opmerkelijk jaar!

  Een jaar, waarin als gevolg van de coronamaatregelen veel activiteiten tijdelijk moesten worden gestopt en de contacten moesten worden geminimaliseerd.                                               Een jaar waarin in Gemert-Bakel juist ons Repair Café werd geopend.

  Na een “go”van leidinggevenden van de LEV-groep en met een handboek van de landelijke organisatie onder de arm gingen dorpsondersteuners Harrie Hellings en Theo Saalmink op 13 december 2019 van start met het voorwerk voor een Repair Café in Gemert Bakel. Zij bezochten het Repair Café in Uden en kregen daar de laatste tips om goed voorbereid te zijn. Op 19 december 2019 werd voor het eerst vergaderd met een werkgroep bestaande uit de al genoemde initiatiefnemers , samen met Anne van Hoogstraten (ORO), Marloes Claassen (GGZ), Jan Gerritsen (Digipunt Keigoed) en Martien Daniëls ( Stichting Leergeld). Ton Valcks (Locals4Locals) en Jan Wagemakers (Zorgcoöperatie) gaven eerder al telefonisch support.

  Over de doelstellingen was men het al snel eens: verander de weggooimentaliteit, werk aan duurzaamheid en aan kennisoverdracht van het repareren en bevorder het sociaal contact tussen mensen. Termen als ‘Waardeer het, repareer het “ en “Weggooien? Mooi niet!” sluiten daarbij aan. Naast het verbinden van mensen is een bijkomend aspect ook de zorg voor mensen met een kleine beurs. Ook zij kunnen in het Repair Café vrij goedkoop iets laten repareren. Eigenlijk gratis, maar er staat natuurlijk altijd wel een fooienpot voor een vrijwillige gift.

  Op 11 februari 2020 sloot de werkgroep haar voorbereidingen af met een plan van aanpak voor o.a. de werving van vrijwilligers, het vergaren van materialen en gereedschappen, het benaderen van  sponsoren en het besluit om te kiezen voor een ruimte in d’n Dörpel in Gemert als werkplaats.

  Op 12 februari 2020 was er de voorlichtingsavond voor vrijwilligers. Er gaven veel mensen gehoor aan de oproep in de media. De bestaande lijst van vrijwilligers kon worden aangevuld tot het totaal van 27 personen.

  Op 3 maart 2020 was de feestelijke opening van het Repair Café Gemert-Bakel. Er was veel belangstelling en er werden al veel reparaties aangeboden. Helaas volgde direct daarna al de eerste lockdown in verband met Corona. We bleven echter actief met de opzet van een eigen website, er werd een bankrekening geopend en op 1 april 2020 werd de Stichting Repair Café Gemert-Bakel via een notariële akte een feit en als zodanig ingeschreven in de Kamer van Koophandel. De akte werd ondertekend door Harrie Hellings, voorzitter, Theo Saalmink, secretaris en Peter Dimmers, penningmeester. Dit bestuur werd in de loop van 2020 nog aangevuld met Frans Donkervoort. Hij is belast met de technische vragen.

  Op 7 juli 2020 kon het Repair Café weer open en wel tot en met 1 december 2020. Direct daarna volgde helaas de 2e lockdown en moesten wij onze klanten voor 15 december afzeggen.

  Toch mogen we niet klagen over 2020. Financieel was het een heel goed jaar vanwege de vele bijdragen van sponsoren en de ontvangen subsidie van de gemeente Gemert-Bakel. Ook de fooienpot leverde meer op dan oorspronkelijk geraamd. Door de Corona hebben veel vrijwilligers het voorzichtig aan moeten doen en zijn ze tijdelijk afgehaakt als reparateur. Door op afspraak te gaan werken kon toch iedere klant worden geholpen.

  De resultaten liegen er niet om: het was een groot succes. Maar liefst 96 reparaties zijn er aangeboden op de 12 dagen die we open zijn geweest. Van de 96 reparaties zijn er 64 geslaagd en 32 niet met succes gerealiseerd. Dit betekent een positieve score van 66,67%, oftewel  2 van de 3 voor reparatie aangeboden apparaten zijn gelukt! In 2020 zijn maar liefst 10 klokken met succes gerepareerd en veel  Gemertenaren kunnen weer koffiedrinken uit het eigen apparaat.

  Aldus vastgesteld in de bestuursvergadering van 3 februari 2021

 • RepairCafé Gemert-Bakel

  RepairCaféGemertBakel is geopend vanaf 2023 iedere eerste, tweede en derde dinsdagochtend van de maand.

  De volgende sessie is dinsdagochtend 7 februari 2023 van 9:30 tot 12:00 uur.

  We kunnen nu weer nieuwe reparaties inplannen voor 7 februari a.s..

  Tevens zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom. Na her-opening van het RepairCafé is er vooral behoefte aan een coupeuse en technische specialisten.

  Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken met Harrie Hellings of met Theo Saalmink voor meer informatie.

  RepairCafé Gemert-Bakel zoekt inwoners met verschillende vaardigheden om tijdens de RepairCafé-bijeenkomsten te helpen als reparatiedeskundige. RepairCafé is een gezellige club, die ‘verbinden’ hoog in het vaandel heeft.

  Meer weten over het RepairCafé Gemert-Bakel? Neem gerust contact op.


  Laatst bijgewerkt: 27 januari 2023

 • Tweede leven voor je oude laptop

  Heb je wellicht nog gebruikte laptop in de kast liggen die je nog graag een tweede leven wilt geven, misschien voor je neef of nichtje, of andere gegadigden? Bij RepairCafeGemertBakel kun je hulp verwachten om een goed advies te krijgen wat nog mogelijk is met je oude apparatuur.

  Lees ook het artikel op www.GroenKleurig.nl over dit onderwerp.